De Wijngaard

Domein de Vier Ambachten is gestart in mei 1978 in Zuidland als Kwekerij/Wijngaard de Agthuysen, In 1990 zijn we in Simonshaven/Biert begonnen een verwaarloosde appelboomgaard te rooien en in te planten met druivenstokken. Deze boomgaard is bijna 4 ha groot en ligt aan een oude kreek "het Oostenrijk".

Grondsoort

De kreek stond tot begin via de Bernisse in verbinding met zee. Hier door is "buitendijks" een strand ontstaan met een op sommige plaatsen 3 m dik pakket zand en veel schelpen. Dit zorgt voor een goede ontwatering en een hoge pH van 6,8 wat ideaal is voor druiventeelt.

Beschutting en warmte

Rondom staat een hoge populieren en elzen haag nog van de oude boomgaard. Deze zorgt voor een goed micro-climaat. Wind wordt tegen gehouden en warmte blijft hangen waardoor het zomers op warme dagen in de zon kan oplopen naar een 50 graden. Het water van het oostenrijk warmt in de zomer op en geeft dit af in het najaar als de druiventrossen hangen te rijpen.

Zon en licht

De eilanden langs de kust van Nederland vangen de meeste zon, is gemeten door het KNMI. Door al het omringende water kaatst zonlicht terug en is de lichtintensiteit hoger dan ergens anders. 

Al met al goede omstandigheden om een wijngaard aan te planten, klimatologische omstandigheden die te vergelijken zijn met het Loire gebied zo'n 30 jaar geleden.

Druivenrassen

Al wat dan rest is de juiste druivenrassen zoeken die het hier goed doen.

We hebben over de afgelopen 30 jaar ruim 500 verschillende rassen geprobeerd, van zeer bekende als bijvoorbeeld Pinot Noir tot aan zeer onbekende als Golubok. Op dit moment staan er nog een kleine 400 rassen en selecties ervan. Een geselecteerd deel ervan kweken we verder als jonge planten, deze kunt u vinden in het onderdeel kwekerij.

Bewust Milieuvriendelijke teelt

We hebben ons gespecialiseerd op schimmeltolerante rassen de zogenoemde PiWi's  omdat deze vooral in ons toch wat vochtiger klimaat goed gedijen, minder risico's geven en beduidend minder behandelingen nodig hebben om gezond te blijven. Door tussen al deze rassen een stel erg gevoelige rassen te laten staan zorgen we ervoor dat schimmels niet sterker worden om op de sterkere rassen te overleven. 

Door ook te zorgen dat alle stokken een keer in aanraking geweest zijn met schimmels zorgen we dat ze een weerstand opbouwen en weten hoe te reageren als er schimmelaantasting dreigt. Zoals ons lichaam door de inentingen die we krijgen op jonge leeftijd.

Verder maken we gebruik van onder-begroeiing, heel veel kruiden en grassen zorgen ervoor dat er geen monocultuur ontstaat. De rondom staande hagen zijn ondertussen ook door geplant met vele andere soorten bomen en struiken. Hierdoor zijn er vele nuttige insecten in de wijngaard waardoor we schadelijke insecten en spinten niet meer hoeven te bestrijden.

Mocht het nodig zijn plagen te bestrijden gebruiken we hiervoor alleen biologische en plantversterkende middelen. Al met al zorgt het er voor dat we slechts maximaal 4 a 5 maal en in sommige jaren geheel geen behandelingen hoeven uit te voeren.

De geleiding methodes

Onze  stokken worden geleid als dubbel Guyot, Geneva dubbel gordijn of als liersysteem (bij de tafeldruiven).

De Oogst

tijdens oogsttijd vanaf de 3e week september is het druk, wij oogsten alles handmatig. Dat geeft ons de kans direct alle slechte, beschadigde en onrijpe bessen te verwijderen. De trossen worden vervoert in kleine open kratjes zodat de bessen niet eerder kapot gaan voordat wij het willen. Vocht van dauw of eventueel regen kan weglopen zodat er geen water bij de wijn komt en insecten hebben de mogelijkheid weg te kruipen zodat ze in de wijngaard blijven en niet in de wijnpers belanden.

Dit zorgt samen met de vele rassen, onze bodem en het unieke microklimaat voor speciale wijnen die niet na te maken zijn met een geheel eigen karakter.

 

Unieke wijnen uit een Unieke wijngaard!

 

Kom KIJKEN, RUIKEN, PROEVEN en Genieten.